Трудотерапия

Видове трудотерапия в ДПЛФУ има основно три вида /групи/ трудотерапевтични дейности.

1/ Функционално – битова трудотерапия по различни теми: плетене, шиене, бодиране, засаждане и грижа за цветя и стайни растения, обучителна помощ за поддържане на лична хигиена;
2/ Занимателна или още хоби трудотерапия: изкуство, изобразителна и конструктивна дейност, писане и четене на литературни произведения;
3/ Производствена трудотерапия:
– Механотерапия: ремонт на рингови инвалидни колички и автоматични инвалидни колички. Като пособие те са най-необходими и близки на потребителите. С нея се занимават потребителите с технически умения;
– Шивашки дейности: в дома има добре оборудвано шивашко ателие, където при възможност се извършва и истинска производствена дейност.

Особенно активни са потребителите при производството на мартеници. Самото производство на мартеници започва преди 5 години. Със закупени материали се организира процеса и участието в него е по желание. Групата за производство на мартеници е доста голяма, около 17 човека и интересът към нея също е голям. През настоящата година се наложи да се отвори и второ ателие за тази трудотерапия. Произведените мартенички се продават със съдействието на мол „Галерия“ на специален щанд, предоставен на ДПЛФУ. Също така могат да бъдат закупени и на място в дома от потребителите и персонала.

Приятен вид занимателна трудотеапия е производството на кошнички от вестници. Това е вид оригами, които са по-сложни за изработване. Крайния резултат е визуално привлекателен и приложим за декорации на интериор. Основния материал е неразпознаваем в крайния продукт. Самите потребители с увлечение създават нови модели. Тези модели, пълни с цветя за Първа пролет например изпълват интериора на дома. Примери за оригиналния вид оригами е представен в галерията от снимки в сайта.
Голяма активност в трудотерапията има при боя

дисването на яйца за Великден. С много забавление и оригинални идеи, с много общи усилия се правят забележителни художествени произведения. В специално обзаведеното за потребителите помещение за готвене се създават и други кулинарни вкусотии по всяко време и с малко обща организация. Така стигаме до основните часове по говарски умения, които са както групови, така и индивидуални. Баници, палачинки, бухтички, най-различни ястия, за които са необходими само продукти и рецепта са повод за много веселие и добро настроение.

Не на последно място трябва да споменем и популярната напоследък библиотерапия. Тя не се изчерпва само с презентации и литературни четения. Обсъждат се книги и идеи. Обменят се мнения и се помага на потребителите, които нямат възможност за директно четене на книги.
Не трябва да забравяме и шивашкото ателие, което е оборудвано с професионални шевни машини. Тук се организира буквално сериозна производсвена дейност: например на спално бельо. Като бегъл пример – към настоящия момент има закупени платове и се очаква започването на шиенето на бельо за ДПЛФУ, което е доста сериозно като количество.

Компютърната зала в ДПЛФУ е любимо място за отдих, развлечение и обучение. Тя е оборудвана с качествена техника и е обект на постоянен интерес, въпреки, че част от потребителите имат персонални компютри в стаите си. Компютърните конфигурации в тази зала са собственост на ДПЛФУ и инернета се заплаща също от дома.
Специалистите трудотерапевти в ДПЛФУ са отзивчиви и отворени за всички нови и работещи идеи, които могат съвременната трудотерапия може да предложи.